Moda retro - descopera cum poti sa calatoresti in trecut cu ajutorul unei garderobe stilizate!

person Publicat de: The 5th Element list In: Category 1 Pe: comment Comentariu: 0 favorite Vizualizare: 75261

Moda retro a devenit un etalon stilistic extrem de utilizat si popularizat astazi gratie unor pelicule si seriale TV occidentale. Cu siguranta esti familiarizata cu serialele „Downton Abbey”, „Mad Men”, „Miss Fisher's Murder Mysteries”, „The Marvelous Mrs. Maisel” ori cu peliculele „The Great Gatsby” si „Atonement” si te intrebi ce legatura ar putea avea niste filme cu moda retro? Ei bine, dincolo de alegerea marilor cineasti de a turna un film cu actiunea in trecut, garderoba recreata sau „reprodusa” este cea care confera autenticitate acestor universuri fictive. Mai mult decat atat, daca ar fi sa ne luam dupa semnificatia frantuzeasca a curentului „retro”, putem observa ca scopul acestor tinute este acela de a reinterpreta istoria, in tonuri pastelate de roz pudrat.

In acest articol, vom explora modul in care moda retro si-a facut loc in garderobele moderne, cum pot fi integrate piese inspirate din diferite decenii si ce influente stilistice definesc fiecare perioada. Vom discuta despre cele mai iconice tendinte retro si cum sa le asortezi in tinutele tale de zi cu zi. Astfel, vei descoperi cum sa adopti stilul retro intr-un mod care sa reflecte atat personalitatea ta, cat si influentele modei din trecut.

Cuprins:

1. Stilul retro - o scurta retrospectiva istorica

2. Moda retro si caracteristicile sale - informatii utile

3. Stilul retro in vestimentatie - tipare, croiuri si modele de inspiratie feminine

4. Retro in moda -  cum poate fi adoptat?

1. Stilul retro - o scurta retrospectiva istorica

1- Stilul retro - femeie cu parul scurt cret, ochelari de soare, camasa cu modele

Fotografie de Ozan Çulha pe Pexels.com 

In Franta, termenul retro, o abreviere de la cuvantul „retrospectif”, a capatat o popularitate culturala odata cu eliberarea ei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Arc peste timp, moda retro franceza a anilor '70 s-a integrat in film si literatura pentru a ilustra starea de spirit a civililor francezi din timpul ocupatiei naziste. Mai apoi, curentul avangardist retro a fost introdus pe teritoriul englez, unde acesta a fost egalat unei renasteri cinice, prin care niste indivizi se imbracau cu hainele unui trecut recent. 

Stilul retro inseamna astazi o reinterpretare a diferitelor curente din modele trecutului, creionate dupa Marele Razboi si „roaring twenties” pana spre anii '80. Spre exemplu, moda anilor '60, reprezentata de personalitati precum Brigitte Bardot, Romy Schneider si Sharon Tate, a revenit recent in tendinte prin promovarea unui look tineresc datorat purtarii de rochii mini cu imprimeuri florale. Concomitent, anii '70, cu stilul hippie si paletele naturale de culori, cum ar fi auriu si „verde avocado”, sunt reinterpretati prin niste tinute boeme si psihedelice. Nu in ultimul rand, moda punk de la sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80, caracterizata de stilul „edgy”, este reutilizata de tineri pentru a-si crea o imagine anti-autoritara.

Aceste influente istorice nu doar ca ne permit sa ne bucuram de bogatia estetica a trecutului, dar ne ajuta sa intelegem cum moda retro continua sa influenteze stilul vestimentar al prezentului. In continuare, descopera mai multe informatii despre moda retro!

  • Moda retro in anii '60: o perioada de tranzitie catre o moda mai libera

Moda anilor '60 se remarca prin siluete lejere si o paleta de culori vibrante. Aceasta perioada a fost martora unor schimbari dramatice in stilul vestimentar feminin, trecand de la niste rochii elegante si incorsetate ale anilor ‘50, la rochii de seara de inspiratie medievala, la fuste-mini cu imprimeuri geometrice, popularizate de staruri precum Twiggy, Jane Birkin si Audrey Hepburn. 

  • Moda retro in anii '70: influente boeme si disco in moda de zi cu zi

In anii '70, moda a fost marcata imaginea „naturista” a unor rochii lungi si vaporoase, blugi evazati si bluze cu maneci clopot, completate de accesorii precum palarii „floppy” si bijuterii din lemn sau pene. Inspiratiile stilistice din aceasta perioada provin din miscarile contraculturale si din dorinta de libertate si auto-exprimare a unor tineri iubitori de pace. Pentru a adopta acest stil, cauta piese cu imprimeuri florale sau etnice, jachete din piele intoarsa si pantofi platforma.

  • Moda retro in anii '80: extravaganta si eleganta suprema

Anii '80 sunt cunoscuti atat pentru extravaganta si opulenta lor, dar mai ales pentru siluetele lor dramatice si accesoriile „statement”. Stilul vestimentar de ocazie al acestui deceniu a fost dictat de imaginea unor rochii cu umeri supradimensionati si fuste voluminoase, adesea inspirate de perioada „Belle Epoque”. Cel mai notoriu exemplu al elegantei anilor ‘80 este conturat de rochia de mireasa a Printesei Diana, care a fost inspirata de nostalgiile imperialiste ale regatului si de moda perioadei victoriene. 

  • Anii '90 si renasterea „retro chic"

In moda anilor '90, stilul retro a fost caracterizat de utilizarea perfectiunii sau kitsch-ului din trecut. Pornind de la conceptul de baza „retrochic", dezvoltat de modistii parizieni de la sfarsitul anilor '60, moda retro de femei a imbratisat utilizarea unor stiluri de epoca pentru a exemplifica o serie de aspecte contraculturale ale consumerismului alternativ. Desi „retrochic” a inceput ca un curent de moda contrafactual, acesta s-a transformat intr-un stil comercial profitabil, cunoscut in randul criticilor de moda drept o „industrie a nostalgiei". Astfel, retro s-a asociat cu un tip de nostalgie postmoderna copilareasca, in care trecutul era folosit ca un laitmotiv al modei.

Un aspect distinctiv al modei retro din anii '90 a fost dispretul pentru trecut. Designurile si stilurile hainelor acestei decade au fost utilizate fara un context istoric precis, trecutul jucand un rol inspirativ.

  • Industria modei si stilul retro

Dintre toate industriile creative, moda a fost cea care a profitat cel mai mult de succesul stilului retro. Popularitatea „nostalgiei stilistice” si comercializarea de imbracaminte vintage si retro chic din anii '80 s-au cimentat ca un raspuns indreptat impotriva imperiilor unor designeri cunoscuti. Mai mult decat atat, magazinele de imbracaminte vintage si retro au reprezentat pentru publicul feminin o alternativa la hainele acestor branduri de lux. Putem afirma ca succesul acestor mici afaceri locale a influentat aparitia „modei mainstream”. Din anii '90, atat vintage, cat si retro au devenit niste look-uri adorate in Marea Britanie si SUA.

Tot in anii ‘90, stilul retro s-a remarcat in moda mainstream odata cu revenirea pantalonilor evazati, gulerelor largi si pantofilor cu platforma in tendite. Popularitatea acestor look-uri a fost ilustrata la premiera sitcom-ului „That '70s Show" (din 1998).

La nivel mondial, fotografiile realizate de Matthew Rolston pentru reviste precum „Vanity Fair” si „Rolling Stone" au capturat esenta acestei populare nostalgii stilistice; Rolston s-a folosit de motive estetice din fotografiile glamour ale anilor '30 si a celor de studio din anii '40 pentru a transmite faptul ca arta prezentului ii este recunoscatoare trecutului pentru inspiratie.

2. Moda retro si caracteristicile sale - informatii utile

2- Moda retro - doua femei, oameni, palarii

Fotografie de Annie Spratt pe Unsplash.com

Moda retro se refera la felul cum lucrurile noi pot oglindi caracteristici ale trecutului. Insusi cuvantul englezesc „retro" deriva din prefixul latin „retro", care inseamna „inapoi”, sau „din timpuri trecute”. Designerii londonezi au fost primii care au folosit termenul de „moda retro" pentru a desemna un stil care este un derivat imitativ al tendintelor, materialelor, tehnicilor sau atitudinilor din trecut. In general, hainele retro sunt cele mai vechi de 20-40 de ani. Spre exemplu, tinutele din anii '80 pana in anii 2000 pot fi considerate retro.

Asadar, stilul retro reprezinta o interpretare moderna a tendintelor trecute, realizata in culori vibrante, modele indraznete si croiuri unice cu o nota contemporana. Retro-ul se distinge printr-un amestec ludic si eclectic al trecutului cu prezentul, utilizand stiluri si designuri lipsite de un rationament logic sau discriminatoriu. 

Adeseori, termenul de „vintage” este atribuit stilurilor de imbracaminte din perioada retro. Desi acesti termeni sunt folositi cu recurenta astazi, este important sa clarificam faptul ca hainele din anii '70 si '80 nu pot fi considerate cu adevarat vintage, ci mai degraba retro! Vintage se refera la niste articole de imbracaminte produse intre anii 1920 si 1950. Unele dintre cele mai populare piese de imbracaminte retro purtate astazi sunt tricourile „tie-dye” din anii '70, sacourile cu umeri supradimensionati din anii '80 si camasile de flanel ale anilor '90. Spre exemplu, forma sacourilor din anii ‘80 este reminiscenta celei din anii ‘90 ai secolului XIX sau anilor 1820. Deci, unele stiluri pot fi reciclate chiar si dupa 100 de ani!

2- Moda retro - femeie blonda, boneta rosie, fusta albastra

Sursa foto: shutterstock.com

Principalele diferente dintre vintage si retro 

Pentru a evita confuzia dintre piesele noi cu estetica veche si cele autentice din trecut, este nevoie sa intelegi dupa ce criterii pot fi catalogate aceste haine ca vintage/retro. Descopera mai jos cateva aspecte importante de urmarit in viitoarea ta vanatoare de comori:  

  • Caracterul autentic

Stilul retro insumeaza totalitatea unor articole noi care sunt concepute sa imite sau sa evoce estetica unei perioade trecute, in special din anii ‘60-‘90. Aceste articole sunt strict inspirate de stilul unor decenii. In schimb, articolele vintage sunt piese autentice care provin dintr-o anumita perioada istorica, avand o vechime intre 50-100 de ani. Un sfat util este te uiti pe etichetele hainelor, o haina vintage nu va avea niciodata instructiuni de spalare ca cele de astazi! 

  • Calitatea se remarca de la sine!

Desi articolele retro pot imita foarte bine hainele din trecut, ele sunt fabricate din materiale moderne sintetice, ceea ce poate afecta calitatea si durabilitatea lor, comparativ cu piesele vintage.

Pe de alta parte, calitatea superioara si maiestria design-urilor pieselor vintage fac din ele niste alegeri cu valoare istorica si culturala pentru o pasionata de istorie si moda.

  • Disponibilitate

Articolele si accesoriile retro sunt produse in cantitati mari si sunt usor de gasit atat online, cat si in magazine fizice. Ele sunt concepute pentru a satisface cerintele unui public larg si sentimentele nostalgice pentru o anumita epoca.

2- Moda retro - femeie blonda, ie, batic pe cap

Fotografie de Alexander Andrews pe Unsplash.com

Articolele vintage sunt mult mai greu de gasit. Hainele vintage sunt piese autentice, croite acasa sau marca a unor designeri celebrii. Asadar, creatiile vintage sunt unice si pot avea o valoare financiara extrem de bine cotata in randul colectionarilor.

3. Stilul retro in vestimentatie- tipare, croiuri si modele de inspiratie feminine

3- Stilul retro in vestimentatie - femeie cu rochie visinie, masa, ziare

Fotografie de Les Anderson pe Unsplash.com

Pentru a recrea un look din anii ‘60, poti opta pentru rochii trapez, cizme din piele naturala de dama pana la genunchi sau pantofi Oxford de dama, bentite din plastic si ochelari de soare supradimensionati. In schimb, daca esti o fana a stilului lui Audrey Hepburn, poti combina o rochie creion neagra cu niste ochelari supradimensionati, sandale cu toc subtire sau balerini din piele si niste cercei clips din anii ‘60 pentru a te simiti ca personajul ei Holly Golightly pentru o zi!

3- Stilul retro in vestimentatie - femei, rochii, aparat foto

Fotografie de Annie Spratt pe Unsplash.com

In plus, te poti inspira de stilul unor femei celebre din aceasta perioada care au imbratisat stilul retro, precum: Jane Fonda, Farrah Fawcett si Stevie Nicks. Jane Fonda este cunoscuta pentru influenta sa asupra modei fitness, aducand in prim-plan tinutele sport inspirate din stilul anilor '50 si '60. Pe de alta parte, Farrah Fawcett s-a remarcat printr-un stil boho-chic si a devenit un simbol al modei si frumusetii anilor '70. In schimb, Stevie Nicks, a adus un suflu nou stilului retro prin combinarea lui cu stilul gotic.

3- Stilul retro in vestimentatie - poza alb-negru, doua femei

Fotografie de Nationaal Archief pe Unsplash.com

Pentru un look inspirat din anii '80, alege sacouri cu umeri accentuati, fuste creion, jeansi si accesorii stralucitoare, cum ar fi cercei supradimensionati si multe bratari. Ca paleta de culori, favorizeaza nuantele metalice si neon.

In anii '80, vedete precum Madonna, Michelle Pfeiffer si Brooke Shields au influentat capitolul modei retro. Madonna a popularizat stilul punk si „new wave” prin tinutele ei indraznete si accesoriile cu crucifixuri, inspirate de subculturile anilor '70. Pe de alta parte, Michelle Pfeiffer a adus un aer de eleganta si glamour prin filmele ei de epoca („Dangerous Liaisons” sau „Lady Hawke”). Vestimentatia retro a fost folosita cu succes si in alte filme din anii '80, precum „Somewhere in Time”. In aceasta pelicula istorica, Michelle Pfeiffer si-a impresionat publicul cu niste rochii, pantofi din piele naturala, palarii si bijuterii de epoca superbe, inspirate de curentul estetic si stilistic „Belle Epoque”. Mai mult decat atat, tema calatoriei in timp din acest film, subliniaza o nostalgie pentru perioadele trecute, atat de reflectata in viziunea romantica si atemporala a curentului retro optzecisti. 

Nu in ultimul rand, actrita Brooke Shields a devenit un simbol al modei anilor '80 datorita stilului ei ingenuu influentat de moda adolescentilor din anii '50 si '60.

4. Retro in moda - cum poate fi adoptat?

4- Retro in moda - femeie cu ruj rosu, rochie cu maneca scurta, esarfa pe cap

Fotografie de Noah Buscher pe Unsplash.com

Intr-o era dominata de tendinte efemere si inovatii rapide, stilul retro se afirma ca o alegere atemporala si eleganta pentru cei care isi doresc sa imbine rafinamentul trecutului cu prezentul. Acest capitol exploreaza fascinatia durabila pentru modelele si estetica decadelor anterioare si ofera ghidul perfect pentru a integra stilul retro in garderoba moderna.

Iata cateva sfaturi de care poti tine cont atunci cand vine vorba despre stilul retro in moda:

Nu uita de accesorii!

Ochelarii supradimensionati de soare, palariile „floppy” si bijuteriile vintage sunt esentiale pentru un look retro. In anii '70, palariile „floppy” si colierele lungi cu pandantive din lemn sau cu margele au fost foarte populare. In schimb, vestimentatia si incaltamintea feminina au fost dominate de estetica „flower power”. Astfel, daca te regasesti in stilul libertin al generatiei „flower power”, cauta niste modele de ghete din piele naturala pentru dama ori botine din piele naturala pentru dama care te vor ajuta sa pasesti cu incredere oriunde ai merge pe ritmul „i can boogie”!

Mizeaza pe palete de culori vibrante si atipice 

Culorile indraznete si imprimeurile sunt cheia pentru a recrea un stil retro perfect. In anii '60, imprimeurile pop-art si culorile vibrante erau la ordinea zilei, iar in anii '80, nuantele neon si modelele geometrice dominau podiumurile de moda. Spre exemplu, pentru o tinuta inspirata de anii ‘60 si ‘80 combina o rochie trapez colorata cu o pereche de sandale cu platforma sau sandale cu toc gros din piele naturala in stil disco.

4- Retro in moda - femeie, palarie galbena, sacou galben

Sursa foto: shutterstock.com

Experimenteaza cu siluete care sa te scoata din zona de confort 

Fiecare deceniu retro are siluetele sale specifice: anii ‘60 au avut rochii trapez, pantalonii evazati au fost o marca a anilor '70, iar anii ‘80 au fost dominati de sacouri cu umeri supradimensionati. Asadar, identifica piesele cheie si adapteaza-le stilului tau personal, incluzand pantofi din piele naturala de dama, precum pantofi din piele naturala cu toc gros, pentru a adauga un accent autentic si sofisticat outfit-ului tau. Aceste accesorii vor completa look-ul retro si vor oferi un echilibru intre eleganta si confort.

Alege sa porti materiale naturale

Textilele naturale, cum ar fi bumbacul si lana, au fost populare in anii '60 si '70, in timp ce anii '80 au adus in prim-plan materiale sintetice stralucitoare si paiete. Alege niste tinute din materialul preferat si in functie de eveniment! Spre exemplu, o rochie sclipitoare cu paiete este potrivita unei cine de Craciun, dar nu si unei iesiri cu prietenele.

Adauga o nota personala tinutelor tale retro

Pentru a evita un look asemanator cu un costum de petrecere, adauga pieselor tale retro cateva elemente moderne. Spre exemplu, poti purta un sacou cu umeri supradimensionati din anii '80 cu o pereche de blugi skinny si pantofi stiletto din piele naturala contemporani.

In concluzie, moda retro nu doar ca are puterea de a reinvia frumusetea unor epoci apuse, ci redefineste si eleganta contemporana printr-o fuziune ingenioasa a trecutului cu prezentul. Cu influente din pelicule cinematografice iconice si tendinte estetice istorice, stilul retro transforma nostalgia intr-o adevarata declaratie de dragoste pentru o femeie deosebita si rafinata.

Cometarii

Nu există comentarii!

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
  • Inregistrare

Inregistreaza un cont nou
Deja ai cont?
Logeaza-te Sau Reseteaza parola