Dezinfectarea încălțămintei: sfaturi utile și recomandări

person Publicat de: The5thElement list In: Category 1 Pe: comment Comentariu: 0 favorite Vizualizare: 1504

Purtarea îndelungată a anumitor pantofi, fie că sunt sport, eleganți sau sandale, va duce la crearea unor mirosuri neplăcute. Este important să știi că acestea nu dispar, de cele mai multe ori, cu ajutorul unor spray-uri și parfumuri, deoarece sunt cauzate de bacterii.

Mediul umed care se creează în pantofi, din cauza transpirației la nivelul picioarelor, devine unul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor.

De aceea, dezinfectarea regulată a încălțămintei te va ajuta nu doar să te bucuri de articole vestimentare fresh, dar și să eviți situațiile stânjenitoare sau inconfortabile.

Iată câteva sfaturi și recomandări pentru a curăța în profunzime încălțămintea de toate tipurile:

De ce este importantă dezinfectarea pantofilor

Dezinfectarea pantofilor nu este un procedeu complicat, care îți ocupă mult timp și te va ajuta să eviți formarea bacteriilor care provoacă mirosuri neplăcute, dar și să ai mereu pantofi curați.

În afară de mirosurile neplăcute, bacteriile care pot crește în pantofi vor afecta mai departe pielea picioarelor și chiar și unghiile. O mare parte dintre oameni ignoră importanța acestui obicei, care, de multe ori, presupune doar folosirea unei soluții pentru curățare pantofi.

În special în perioada marcată de pandemie, fiecare persoană a devenit mai atentă la sănătate și la felul în care îți dezinfectează mâinile, hainele sau suprafețe din locuință. Același principiu de poate aplica și pantofilor, care pot purta până la 421,000 de bacterii la exterior și 2,887 la interior.

Metode de dezinfectare a pantofilor

Niciodată nu e prea târziu să acorzi atenție anumitor aspecte pe care le-ai ignorat până acum, așa că află mai multe despre metodele existente pentru dezinfectarea pantofilor:

Metode profesionale

Dacă ai o meserie care presupune activitate fizică sau stat mult timp în picioare ori la birou, cu siguranță nu poți face acest lucru descălțat. Ei bine, odată cu timpul prelungit petrecut în pantofi, cu atât există mai multe șanse ca piciorul să transpire și să se formeze bacteriile.

Evită ciupercile ce la nivelul pielii și al unghiei prin apelarea la servicii profesionale de curățare și dezinfectare a încălțămintei. Pentru început, poți duce doar pantofii pe care îi porți foarte des la curățătoriile de profil. În special curățarea la interior a pantofilor din piele poate fi o sarcină complicată, pentru care nu poți aplica metodele de acasă.

De asemenea, dacă ai suferit deja de o infecție fungică și ai purtat anumiți pantofi sau sandale fără șosete este recomandat să optezi pentru dezinfectarea acestora. Cel mai sigur mod este de a aplica la metodele profesionale, care presupun soluții chimice special create cu acest scop.

Metode casnice

Desigur, pentru a menține starea încălțămintei tale ai la dispoziție și metode casnice prin care o poți întreține. Cea mai la îndemână este mașina de spălat. Cele moderne au deja programe speciale încorporate, pentru spălarea delicată a adidașilor. Curățarea pantofilor din piele întoarsă, de exemplu, presupune mai multă atenție și nu pot fi doar aruncați în mașina de spălat.

Pentru a nu afecta adezivul, cusăturile, vopseaua sau materialul adidașilor, se recomandă spălarea la o temperatură de maximum 40 de grade și un program de 30-60 de minute.

Dacă preferi să speli încălțămintea cu mâna, înmoaie pantofii sport într-un lighean cu apă, săpun și balsam de rufe. Ulterior, spală cu atenție interiorul și exteriorul acestora cu ajutorul unui detergent universal. La final poți opta pentru un spray cu oțet și zeamă de lămâie sau chiar să înmoi pantofii în apă cu oțet. Oțetul este recunoscut ca ingredient casnic minune și te poate scăpa de bacteriile formate în interiorul încălțămintei.

Curățarea gentilă a pantofilor in piele întoarsă cu bicarbonat este posibilă. Trebuie doar să lași bicarbonatul de sodiu în interiorul acestora timp de câteva ore sau peste noapte, pentru un rezultat mai bun.

Dacă te întrebi cu ce se mai curăță încălțămintea din piele fără a fi afectat materialul, află că alcoolul sanitar sau spirtul denaturat sunt soluții potrivite. Înmoaie o cârpă în lichid și șterge cu atenție interiorul pantofilor. Evită să atingi suprafața de la exterior, deoarece poți lăsa urme permanente pe piele.

Indiferent de metoda pe care o alegi, ai la dispoziție o gamă variată de servicii și produse care probabil îți sunt deja la îndemână în bucătărie.

Pașii necesari pentru o dezinfectare corectă a pantofilor

Nu trebuie să ai un job sau a unei grădinițe pentru a pune un accent cât mai ridicat pe igiena picioarelor și pe starea încălțămintei. Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți dezinfecta pantofii:

  1. Curăță cu o lavetă sau o cârpă uscată pantofii de praf. Dacă există straturi de murdărie uscată pe talpă, îndepărtează-le și optează pentru o prespălare a încălțămintei.

  1. În cazul adidașilor, folosește o plasă specială pentru protecția lor în mașina de spălat și selectează programul special pentru încălțăminte. Dacă acesta nu există, alege un ciclu pentru materiale delicate, cu temperatura de 30-40 de grade. 

  1. Lasă-i să se usuce în totalitate, iar apoi tratează-i cu un spray profesional împotriva mirosurilor și bacteriilor sau fă chiar tu o combinație de apă, oțet și suc de lămâie, cu care să pulverizezi interiorul.

  1. Dacă este vorba despre pantofi din piele, piele întoarsă sau piele lăcuită, dezinfectează-i cu ajutorul unui burete înmuiat în alcool sanitar.

În cazul adidașilor se recomandă întreținerea regulată cu ajutorul unui dezinfectant antifungic. Acum există pe piață chiar și aparate de dezinfectare cu lumină UV. Acestea merită investiția dacă petreci cea mai mare parte a zilei încălțat și vrei să eviți neplăcerile.

Sfaturi utile și recomandări

Ține cont de următoarele aspecte pentru o a te bucura de prospețimea zilnică a încălțămintei:

  • Ori de câte ori ai ocazia, lasă pantofii să se aerisească în aer liber și la soare.

  • Citește mereu instrucțiunile de îngrijire a pantofilor.

  • Ține mereu cont de materialul din care sunt fabricați pantofii, dar și dacă există șansa ca una dintre culori să se șteargă în procesul de curățare.

  • Ocupă-te de hidratarea pantofilor din piele pentru ca aceștia să-ți păstreze aspectul, mai ales dacă îi cureți foarte des.

  • Folosește perii moi, pentru a nu distruge materialul pantofilor.

  • Dacă ai încercat toate metodele pentru e dezinfecta și curăța pantofii, dar un miros neplăcut persistă, așează-i într-o pungă în congelator și lasă-i peste noapte. Această metodă poate suna ciudat, dar există șanse mari ca bacteriile să moară la temperaturile scăzute din sertarul frigiderului.

Întreținerea pantofilor presupune atenție la obiceiurile sănătoase și dezvoltarea celor care te ajută să porți încălțămintea preferată cât mai mult timp. Alege, de asemenea, produse din materiale de calitate, care sunt ușor de curățat și care răspund tratamentelor specifice, fie că este vorba de curățarea exterioară sau cea interioară.

Cometarii

Nu există comentarii!

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
  • Inregistrare

Inregistreaza un cont nou
Deja ai cont?
Logeaza-te Sau Reseteaza parola