Încălțăminte pentru picioarele late: Cum să alegi pantofii potriviți

person Publicat de: The5thElement list In: Category 1 Pe: comment Comentariu: 0 favorite Vizualizare: 4736

Una dintre cele mai comune impedimente atunci când vine vorba despre încălțăminte este cea a picioarelor late. Deși suntem tentați să dăm vina pe forma piciorului sau pe factorii genetici, acestea nu sunt cauza propriu zisă a problemei. Forma nepotrivită și dimensiunea calapodului încălțămintei îți creează, de fapt, dificultăți în alegerea perechilor care să te facă să te simți confortabil.

Trebuie să eviți, pe cât posibil, să îți suprasoliciți picioarele și să accentuezi problemele existente, atât din motive de bunăstare de-a lungul zilei, cât și din raționamente de sănătate pe termen lung. 

Poate ai mai auzit până acum că pantofii din piele întoarsă reprezintă o opțiune de luat în calcul pentru persoanele cu piciorul lat. De asemenea, încălțămintea cu șireturi sau branțuri detașabile este de luat în calcul.

Însă, dacă simți adesea că pantofii te stâng lateral sau că îți provoacă disconfort atunci când îi porți pe parcursul mai multor ore, trebuie să faci o schimbare. Ia în considerare recomandările de mai jos pentru a face o alegere informată.

De ce ai nevoie de încălțăminte pentru picior lat

Înainte să decizi dacă ai nevoie sau nu de încălțăminte specială, trebuie să te asiguri că picioarele tale sunt late. Poți afla foarte ușor acest lucru măsurându-le dimineața, înainte de activitățile obișnuite, când picioarele sunt relaxate și nu sunt umflate. Compară apoi dimensiunile obținute cu tabelele puse la dispoziție de brand-urile tale preferate. 

Motivul pentru care ai nevoie de încălțăminte pentru picioarele cu probleme este de a evita apariția afecțiunilor în timp. Cauzele pentru care foarte multe persoane se confruntă cu dificultăți în alegerea perechilor potrivite de pantofi sunt multiple, însă cele mai frecvente depind de factori subiectivi.

Genetica

Poate ai auzit frecvent „Am moștenit picioarele late, așa le avea și tatăl meu!”. Într-adevăr, factorul genetic este foarte important în această privință. Dacă ai cazuri în familie care se confruntă cu aceeași problemă, este foarte posibil să o fi moștenit și tu. Vestea bună este că, deși nu poți schimba acest lucru, poți remedia eventualele neplăceri prin alegerea corectă a perechilor de încălțăminte pe care le porți.  

Vârsta

Odată cu înaintarea în vârstă, forma tălpilor noastre se schimbă. Nu ar trebui să te îngrijoreze acest lucru, deoarece face parte din transformările firești ale corpului nostru. Acest fenomen apare din cauza slăbirii articulațiilor și tendoanelor, motiv pentru care picioarele noastre se lățesc treptat, pe măsură ce îmbătrânim. 

Sarcina

Greutatea acumulată pe parcursul sarcinii poate, de asemenea, să ducă la slăbirea articulațiilor femeilor. Acest lucru devine cel mai evident, de regulă, în ultimul trimestru de sarcină, când deja mișcările devin dificile. Tot atunci, purtarea pantofilor care erau confortabili cu câteva luni în urmă, poate deveni o corvoadă. În cazul unora dintre femei, această problemă se remediază treptat după finalizarea sarcinii. 

Ce probleme îți poate provoca încălțămintea neadecvată

iritatie picior

Sursa: Shutterstock

Deși cauzele pentru care unele persoane au picioarele late pot fi multiple, dificultățile cauzate de acestea sunt la fel de neplăcute. Încearcă întotdeauna să alegi o pereche de încălțăminte pentru piciorul lat, pentru că anumite probleme te pot afecta pe termen lung.

Disconfort și răni

Este evident deja că perechea nepotrivită de pantofi îți va crea, mai devreme sau mai târziu, disconfort. Dacă nu remediezi rapid această problemă, picioarele vor ajunge să aibă răni care îți vor pune dificultăți în timpul mersului. 

Monturi

Purtată pe o perioadă îndelungată, încălțămintea prea strâmtă conduce la deformarea labei piciorului și la apariția monturilor. Acestea sunt formațiuni osoase ieșite în relief, de regulă la nivelul degetului mare,  care se inflamează și provoacă dureri și disconfort. 

Bătături

Bătăturile apar atunci când încălțămintea prea strâmtă se freacă de anumite zone ale piciorului. Pot apărea fie sub formă de bășici cu lichid, care se sparg și provoacă usturime, fie sub formă de piele îngroșată și dureroasă. 

Deformarea degetelor

Precum monturile care pot apărea la nivelul degetului mare, și celelalte degete se pot deforma. Încălțămintea prea strâmtă poate duce, treptat, la curbarea acestora spre interior. 

Cum alegi încălțămintea potrivită dacă ai piciorul lat

Sursa: Unsplash

Indiferent de forma piciorului, unul dintre cele mai importante aspecte care ar trebui luate în considerare este confortul pe care încălțămintea îl oferă. Orientarea către perechea potrivită pentru tine este ușoară dacă te ghidezi după câteva criterii simple.

Alege încălțămintea cu șireturi

Pantofii cu șireturi îți vor permite să reglezi lățimea în funcție de forma piciorului tău. Poți alege pantofii Oxford pentru un outfit smart-casual. Aceștia se potrivesc atât ținutelor office, cât și celor de zi cu zi. 

Evită pantofii cu vârful ascuțit

Deși vârful ascuțit al anumitor modele de încălțăminte poate oferi de multe ori un aspect elegant, acesta ar trebui evitat de persoanele cu piciorul lat. Alege o pereche de ghete confortabile cu vârf rotund. Eleganța poate fi oferită de un toc mediu, fie el subțire sau gros. 

Alege tipuri de piele cu textura moale

Materialul din care încălțămintea este fabrică nu este deloc un aspect de neglijat. Anumite tipuri de textile sunt rigide sau se deformează în timp, iar piciorul nu mai are parte de susținerea optimă. 

Spre exemplu, pantofii din lac îți vor strânge piciorul, acest lucru fiind valabil chiar și pentru o dimensiune îngustă de talpă. Orientează-te către o pereche de pantofi din piele moale, netedă sau întoarsă. 

Caută modele cu vârful decupat

Atunci când sezonul îți permite, alege să porți mai des încălțăminte cu vârful decupat. Aceasta îți asigură o poziție corectă a degetelor și, de cele mai multe ori, poate fi ajustată și în lățime. 

Sursa: Unsplash

Sandalele pentru piciorul lat reprezintă o alegere inspirată atât pentru sezonul de primăvară-vară, cât și pentru o toamnă blândă. De asemenea, balerinii sau botinele cu vârful decupat și tocul gros sunt de luat în considerare. 

Folosește metode de lărgire a pantofilor

Poți încerca să lărgești acasă perechile preferate de încălțăminte cu ajutor câtorva trucuri simple. Poate una dintre cele mai cunoscute metode este purtarea acestora cu șosete groase. În timp ce faci asta, încălzește pantofii cu ajutorul unui uscător de păr în zonele în care te strâng. Căldura va înmuia materialul și îl va ajuta să ia forma piciorului tău. 

Sursa: Pixabay

O altă metodă practică este să folosești spray-uri speciale pentru lărgirea încălțămintei, pe care le poți găsi online sau în magazinele de specialitate. Totuși, trebuie să iei în considerare că aceste metode de lărgire a pantofilor trebuie aplicate doar pentru încălțămintea din piele naturală. Celelalte materiale se pot deteriora sau își pot pierde aspectul inițial. 

Perechile de încălțăminte pentru un picior lat nu mai sunt de mult lipsite de eleganță. Producătorii s-au orientat către rezolvarea acestei probleme, iar modelele disponibile pe piață sunt menite să aducă satisfacția cumpărătorilor. 

Unele au calapodul mai lat decât media, iar altele sunt dotate cu branțuri moi, menite să susțină piciorul și să amortizeze șocurile. Nici modelele care subțiază piciorul nu mai sunt disponibile doar pentru doamnele și domnișoarele cu talpa îngustă, acesta fiind un avantaj de care poți profita.

Data viitoare când mergi la cumpărături, ia în considerare aceste sfaturi. Îți va fi mult mai ușor să iei decizia potrivită. 

Cometarii

Nu există comentarii!

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
  • Inregistrare

Inregistreaza un cont nou
Deja ai cont?
Logeaza-te Sau Reseteaza parola